nuffnang

my nuffnang

visitor 2011

Rabu, 4 April 2012

pengalaman bersalin no.2


giler skema tajuk entry aku...
mmg dah lama nak citer pasal beranak si darin ni..
cuma tgh cari masa sesuai..

alkisahnya..
aku mmg dah plan awal2 nak cuti awal bersalin..
sebabnya aku tak larat bwk badan..
n aku mmg plan nak bersalin di hospital kuantan...
so setelah di calculate hari2 nyer..
aku apply cuti awal bersalin bermula 8hb februari..
n due aku pulak 16 februari...

maka balik lah aku awal n lepak di kampung...
mmg syok lah..sbb keje mmg tido..makan..tgk tv..layan suri...
nak dijadikan cerita...
dalam 12hb februari..mlm tu...
aku mmg takleh nak tido..
rasa mcm sakit perut...
semalaman aku ulang alik toilet..
nak kencing je keje..n satu lagi aku nak chek kot2 ada tanda darah ke tak ...
maka tak tak tido lah aku semalaman..

pagi tu aku citer kat ma aku...
ma aku lak yg panik...
siap suruh aku g spital jer..
aku lak cakap..mana leh ..sbb takde tanda2 bersalin..
kan g spital wat malu jer suruh balik...
so aku hold dulu...ma siap tak g keje tau...
satu hari tu mmg aku relak je lah...
mcm dah tak sakit..
ptg tu..aku tak sedap hati..
dlm kepala mmg pk..
tunggu adik no 2 aku balik..
lepas isyak nak g spital..
kalau kena halau nasiblah...

so lepas isyak tu..
aku siap2 sume beg..
pg lah aku ke spital..
mmg takde rasa sakit apa...
takut jugak doc halau balik..hehehe

tapi nasib aku g awal...
sbb masa aku g tu..bukaan dah 3-4 cm dah..
n kebetulan masa salin kain batik..dah ada tanda darah...
maka berkampung lah aku di wad hospital kuantan semalaman...

pagi tu pulak..
doc chek bukaan aku...
bukaan lak 4-5 cm jer..
so prepare ke labour room..
aku pun mandi2 sume..
terus masuk labour room..
masuk labour room tu pun dalam kul 11 pagi..

masuk2 jer..chek bukaan lagi (pengsan)
doc cakap 3,4-5 cm...
so lambat lagi nak bersalin..(telan air liur aku)
doc pun pecahkan air ketuban aku...(sakit woiiiiiiiii)
then doc offer ubat tahan sakit...
aku lak terima offer doc tadi..
kena lah cucuk di buntut se das...
masa doc cucuk tu dlm kul 11.30 pagi

so bermula lah kontraksi aku...
dlm kul 12 tengahari tu..aku leh tahan lagi..
12.30...tahan lagi..
start lepas zohor..aku dah mcm terketar2 tahan kontraksi..
then ..misi dtg drip something kat aku..
dia cakap ni ubat utk cepatkan kontraksi..
aku pun iyer je kan..
rupa2 itu induce ler...hehehe..aku tak pernah tau induce tu camner
lepas ubat tu masuk dlm badan aku..
tetiba rasa ada benda bergerak dlm perut aku...
benda tu mcm nak menuju ke anu aku..
tp aku tahankan..sbb aku rasa macam nak berak jer..
misi2 lak relak gelak2 kat luar..
tetiba aku rasa nak terberak...
aku siap panggil misi..
'misi, sy nak berak'
misi siap cakap kat aku...
'beraklah' (sengal betul)

maka aku pun beraklah..
tp sebenarnya tak berak..
tp aku dah dlm proses mengerang nak beranak..
misi tu masuk je..dia selak kain aku cakap dah nampak kepala..
maka proses mengerang pun bermula...
yang bestnyer..aku takdelah mengeran kuat sgt..
sbb mmg mcm nak kuar...
masa tu kul 3 ptg...
tp yg lucu nyer..sbb pk nak berak..aku angkat punggung (syabas emiiiiiiiiiiii)
maka lepas tu berjahit lah...
hahaha...

panjang lak citer aku..
ada lagi ni..tp tunggu next entry...
mesti korang terpikir mana papa den kan..
itu nnti aku story mory...

p/s: si adik menyusu badan..si kakak lak stil susu formula..malas betul nak wat susu formula ni..hahaha

4 ulasan:

norhidana berkata...

heheheh aku baca ala2 je nih...jnji ko tak letak gambar udah yek...
aku tak penah gk cite pngalaman bersalin... al maklum bersalin kut tingkap... hehehhe

lieyalatif berkata...

alhamdulillah...ko pun dipermudahkan sgt2 mase bersalin kan emy....so tak yah le tutup kedai...meh try boy plak pasni heehehehe

geram tgk darin..tembam sgt2...alhamdulillah darin sihat2 jek...

mamasuri berkata...

dana: ishhh...mana ada gambar dlm labour room..aku kan branak gomen spital...

lieya: rasa nak tutup kilang dah...cukuplah kot 2..tp tak taulah in future..kot2 tingin nak beranak lagi..i kan muda lagi..hahaha

Puan Fifiey berkata...

alahai norl.. mu cerita ni wat aku semangat berkobar-kobar lagi...

taip je apa saja

nuffnang

Pengikut