nuffnang

my nuffnang

visitor 2011

Selasa, 31 Januari 2012

cuti bersalin 3 bulan



utk sedia maklum kawan2...
aku dah 38 minggu..
so mmg menunggu hari je...

n hari ni dah last aku keje...
aku start bercuti bersalin 8hb feb...
coz due aku 16 feb...
tp 2 hingga 3 feb..aku dah apply cuti rehat...
tak larat sgt membawak perut ni...

so far berat aku hanya naik 7kg jer utk 9 bulan ni...
tp jgn salah faham lah..
aku mmg dahberat pun..hehehe
alhamdulillah....
minggu2 terakhir ni baru aku naik berat...
itu pun setiap minggu trimester terakhir ni..aku naik 1kg...
misi kt klinik pun pening...tetiba hujung2 baru naik berat kan...
diorang takut aku ada darah tinggi..tp mmg aku tak de darah tinggi pun...
serius cakap..mmg aku memberat di perut jer ni....

so far utk persiapan baby...akan dihabiskan minggu ni...
jantina?mmg akan jadi surprise...
aku terima jer kalu suri dpt adik girl...
n kalu suri dpt adik boy, bonus utk laki aku...
coz aku mmg rasa nak tutup kilang dah...
dua je cukup kot...

klah...ni entry aku last di ofis..
myb next entry dibuat if aku ada kelapangan n ada tenet lah...
hehehhe

p/s: doakan aku selamat bersalin dah permudahkan bersalin ye kawan2...amin...if ada tersalah kata atau bahasa...aku minta maaf banyak2...bye..

Isnin, 30 Januari 2012

rambut panjang



anak dara ku ni dah besar rupanya...
hari tu bawak dia g salon...
plan2 nak buat rambut suri ala2 luna maya...
tp suri lak tak nak..
dia nak rambut panjang mcm mama dia...
katanya lah...
hehehe...

see gambar atas...
ala2 perasan rambut suri panjang...
rambut aku jadi mangsa...
aku pun ingat nak potong rambut pendek...
last2 aku buat layer jer...
so kekal panjang lagi lah...

plan nak simpan rambut panjang ngan suri...
mengada kan aku dua beranak...

p/s: boleh lak hari ni suri g school melalak tak mo g school...tak pernah lak sebelum ni melalak mcm ni...aduyai..pening aku..dah lah school nyer dua hari je...start februari aku dah cuti awal bersalin...mcm2 peel suri ni ...agaknya sebab tak lama lagi nak dpt adik kot..huhuhu...masak mak pak...

Jumaat, 27 Januari 2012

jalan-jalan di kuala kemaman


kan mak buyung satu family balik kampung sempena cny...
hehehe...
so masa dok kampung mmg lah syok giler..
pok den siap ajak g jalan2 ke kuala kemaman..
iyelah..nenek mama asal dari area kuala kemaman gak..
n dulu2 masa kecik2 selalu gak balik kuala kemaman...
sonok...


masa kecik2 dulu...
tempat ni luas lah lagi...
sebelum kena hakis di air pantai...
dulu pasir ok...siap mama n dua pupu mama main bola sepak lagi..
dulu lah..


kitaorang mula2 menjamu makan kat satu restoren ni..
masyaallah punyer lah ramai...
then lepas dah makan ..sory tak snap pic pun...
terus pergi ke area kuala ni hah...
ada tempat jual ikan fresh tu...
kat situ adalak orang jual cenderamata..


dari kiri...pok den, suri, mama mok...nenek mama...mak anjang mama...n cousin mama, kakak yaya...
besar kan aku?hehehe


budak ni sempat mengepow pok den..
penyu warna pink..


siap gelak2 kat wakaf ni..


bila pakngah nak ambik gambar..terus jelir..geram jer rasa...


kat belakang mama tu lah...dulu pasir luas...siap leh main bola lagi...


see..anak dara aku ...nak ambik gambar bertiga pun susah...

p/s: seronok gak g jalan sekali sekala ke kemaman..makan otak2..sata...udang celup tepung...laksa kuah putih..nyum2...

Khamis, 26 Januari 2012

@ 37 minggu

pejam celik pejam celik...
dah 37 minggu aku ni wei...
bila2 masa leh beranak...
tp aku harap2 dapat beranak di kuantan...
sbb mmg dah plan nak beranak di kampung kan...

setakat ni persiapan baru jer 50%...
teruk kan...iyelah kebanyakan barang2 besar mcm baby cot, stroller etc...still leh guna..
baju2 pun aku tak beli banyak....sbbnya aku mmg tak tau jantina baby dlm perut aku ni...
so beli pun yang warna putih, kuning air n biru...
kalau dah confirm nnti senang...
kalau pompuan moh aku beli yang rompol2 jer..hehehe

so far tadi pergi chek up pun baby dah turun ke bawah...
n skrang pun perut aku mmg mengeras jer...
tp tulah sakit tu mmg rasa sakit..
tp kalau takde turun air ke darah ke..mmg aku tahan jer lah....

hari ni first time pok den antor aku g keje...
mmg aku takleh nak tekan pedal minyak dah..
senak2 aku rasa...
so petang balik lambat lah..kena tunggu pok den kan...

ermmm...nak letak gambar tapi tertinggal kamera lak dlm kete...
so takde gambar lah...hehehe

p/s: aku start cuti 2 februari ni..hehehe..tak larat dah wei nak g keje ni...

Isnin, 23 Januari 2012

syok dok kampung


wah syok giler wei dok kampung...
lebih2 aku dah 37 minggu dah ni..
so aktiviti adalah makan n rehat jer ...
terasa tenang jer...

aku sampai kuantan betul2 kul 3 pagi hari sabtu..
konon nak balik pagi sabtu...
tp disebabkan kelate menang dengan kedah malam tu..
terus pok den ajak balik kuantan malam tu jugak...
gerak dr kl dalam kul 1 pagi gitu...
3 pagi gitu dah sampai...
n paling best...jalan pun tak jem..
nasib baik tak balik pagi sabtu..sbb giler babas sume orang balik pagi sabtu tu...
n suratkhabar pun cakap jem giler kan..

memang aman damai jer dok kampung...
dengan kapochi sanak saudara..mmg syok...
mengumpat2 skit2...mmg afdal..hahaha
eh apa aku merepek ni..
klah ..nak g melepak ngan makcik2 aku lak..
bye...

p/s: pok den bawak suri pergi mandi pantai tu...hehehe

Jumaat, 20 Januari 2012

demam lagi


jenuh pagi tadi aku bangun jugak..
kul 5 pagi..terpegang suri...
rupanya suri demam lagi...

terus aku melompat dari katil ambik ubat punggung...
iyerlah...panas wei anak aku...
lepas sumbat ubat punggung...
aku baring tepi suri...
nasib suri okk....

suri skrang ada still lagi demam2..
ingatkan dah pulihkan...
so pagi ni tak g keje..
pergilah klinik utk kali kedua bulan ni...
klinik no 2 ni..klinik pakar ...


nah ini ubat suri...
4 ketul jugak....
antibiotik, batuk selsema, demam n ubat pelega



lepas g klinik aku lari masuk ofis ...
hehehe..aku dpt mc...
but aku tgh tunggu bapak aku fax something kat aku..
terpaksa lah aku dok ofis dulu...

pagi esok insyaallah..nak balik kuantan..
kan cuti cny...
'"gong xi fa chai"

p/s: balik kuantan nak prepare barang2 baby utk berpantang nanti...tak sabar aku nak cuti 3 bulan ni..

Khamis, 19 Januari 2012

bekal aku


dah lama mak buyung ni tak bawak bekal g keje tau...
selalu2 ada gak lah nasi goreng ke apa ke...
sbb kan dah membuyut mmg pemalas giler lah..
so hari ni ada chek up utk 36 minggu ...
siap misi cakap...'selamat bersalin yek'
iye2 je aku nak bersalin dah...
hehehe

p/s: apapun tq misi...sejuk hati bila dgr orang wish gitu..hehehe...yahoo..nak balik kontan lah cuti 4 hari ni...

Rabu, 18 Januari 2012

Selasa, 17 Januari 2012

culas makan ubat


jumaat lepas...suri tetiba demam, selsema batuk...
cukup pakej...so takdelah suri g school...
myb sebab mandi pagi sangat kot..
itu pasal kena selsema batuk tu...
so hari jumaat tu..mama pun tidaklah bekerja...
membawa anak ke klinik...huhuhu


bangun pagi2...
suri dah mengomel nak makan roti canai...
so kami berdua lepak makan roti canai pak lang kat sri damansara tu jer...
then terus g klinik..
kuar2 klinik...dapat lah 4 ketul ubat utk suri...
tapi


tapi....
ini budak culas makan ubat ok...
satu hari aku pujuk makan..dia takmo makan...
bila dah masuk mulut..leh lak dia kemang2 ubat dlm mulut...
sampai aku tunjuk dua hanger...siap aku pukul2 kat dinding..
suri tak takut okkk...
dia nangis cakap aku 'buat' dia...
tp seriusly tak hinggap pun hanger ke badan dia...



tp bila petang...pok den balik jer...
suri mengadu ok kat papa dia..
then terus papa dia suruh suri makan ubat...
n suri ngan muka kerut2 terus makan ubat...
kemang2 kejap...then terus telan..
4 ubat suri telan...



ko tengok perangai anak dara aku ni..
ngan aku tak takut...
ingatkan aku dah mcm singa betina..
tp rupanya tak...singa jantan jugak yang lakunya...
itu aku buat nasi ngan sup ayam utk suri...
suri kan sakit...itu pasai makan sup jer..


tengah makan...sambil2 menguap..
iyerlah abis sume ubat telan...confirm lah mengantuk...
alhamdulillah..sihat dah sehat dah...
berkat makan ubat daripada papa suri...

p/s: kesimpulan nyer...suri sakit..takyah lah aku cuti..suruh pok den jer cuti sbbb...suri hanya makan ubat dengan papa nyer sahaja..selamat cuti aku...hehehe

Isnin, 16 Januari 2012

twinkle, twinkle little star


twinkle, twinkle little star,

how i wonder what you are,

up above the world so high,

like diamond in the sky.


twinkle, twinkle little star,

how i wonder what you are......

p/s: suri skrang suka benor ngan lagu ni...hehehe..tp versi suri lain lah skit...

kerana suri


kerana suri...aku still drive g keje...
now 36 minggu...n aku plan sampai abis bulan januari ni aku akan drive...
insyaallah...


even perit juga drive bila tiba2 jem..
tp aku harung jer..
iyerlah ..suri kan school kat ofis aku...
so tugas pagi antor n balik memang tugas aku...
happy jugak wei...
sbb ada jer yang dok bercakap tepi aku..
suri kan mesra alam..
hehehe


n suri jugak lah...
yang beriya2 ambik gambar aku ni..
tq suri..dah besar anak mama yerk..
nnti adik kuar...sila jaga adik pulak...
hehehe


nasib perut belum mencecah stereng...
hehehe...
alhamdulillah..sepanjang preggy ni...
bp aku tak tinggi...
berat? skrang dah turun dah...
insyaallah..lepas beranak..aku nak 'kurus'
kurus ok...hehehe...

p/s: aku memang dah kurang selera makan dah skrang...itu pasai berat menurun...

Khamis, 12 Januari 2012

aksi suri ke school


giler babas tau..
tepu otak aku bila dua hari tak berblogging...
aku ni broadband dah dipotong (hehehe)
so memang mengharap pada tenet kat ofis jer..
dan2 lak dua hari blogger.com takleh sign in...
redha jer aku dua hari...

nasib hari ni masuk ofis terus dah ok...
happy okkkk...
hehehee

meh layan gambar suri g school ...


xde maknanya aku nak ambik gambar suri kat school...
aku kan pemalu...ahaks..
so dalam kete jer lah...
suri ni bertadika kat tadika semai bakti FELDA
betul2 tepi Jupem jalan semarak tu...
senang n memudahkan aku 
if ada emergency...


budak ni 2 kali jer mandi kat umah pepagi..
then seterusnya mmg mandi kat ofis aku lah..
sian lak nak suruh mandik kul 6.30 pagi...
ini pun suri dah start batuk2..
myb sbb kena mandi pagi kot...



rambut tu dah disikat kat rumah...
tp masuk kete suri bantai tidor..
gitulah rambutnya...

suri ni mmg tak de peel pun nak g school...
mmg hari2 excited nak g school..
nangis?tak de skit pun nangis...
jumaat lepas..aku letih giler kan..so aku ambik cuti rehat...
itu pun suri dah bebel2 ingatkan aku yang dia nak g school lagi..
hehehe...suri seronok kot berkawan...
n suri ni memang mesra alam...
balik petang jer...
habis dia babaikan kawan2 dia...
hehehe..

p/s: suri ni sebiji sebutat perangai pok den..mesra alam...hahaha

Isnin, 9 Januari 2012

35 minggu yang penuh kepenatan


seriusly memang aku kepenatan sangat2 skrang...
tau tau nak explain camner...
kalu boleh nak rehat jer tgk tv...
body ni mcm takleh nak buat kerja dah...
mcm sume kerja aku rasa nak buat ignore jer...

gambar atas ni ..aku tengah melipat kain n nak simpan kain2 dlm almari..
itu pun rasa semput jer nak buat...
baru 35 minggu hamil tapi aku rasa penuh kepenatan...
rasa2 dulu preggy kan suri takde lak mcm ni...
myb sbb berat naik mendadak kot...
harap2 khamis ni check up berat aku tak naik dah..
coz skrang ni makan pun takde selera...
huhuhu

p/s: still drive g keje...tp tak taulah sampai bila...ni pun aku dah memekak kat pok den...suruh dia standby utk antor n ambik aku kat keje...huhuhu

Digi Super Reload Internet - menarik ni...



menarik ni..
jom klik layan : DIGI

jemput2 bodo n tumis sardin


huhuuuuuuuuuuuuuu....
ini menu pagi ahad semalam...
sempoi2 jer...sbb aku pun tak larat sgt nak berdiri lama...
buat jemput2 bodo ikan bilis n tumis sardin...
tumis sardin tu kira sekali utk lunch lah...
pagi tu siap2 sume utk breakfast n lunch...
senang kejer...
hehehe

p/s: this week dah 35 minggu...minggu depan dah 9 bulan...huhuhu

Khamis, 5 Januari 2012

story mak buyung lak


hari ni memang terasa penat giler...
dengan puan dana cuti...
aku lah jadi mangsa bos sangap ni...
ada jer tak kena...
orang lain g breakfast...
aku lak yang kena...
ala bos..
anak buah g breakfast jer...
bukan buat apa pun..
xkan itu pun nak kutuk2 belakang diorang..
pening aku..


apa2 layan muka mak buyung dulu...
giler babas mak buyung pakai sweater mcm dok cameron highlands jer...
actually aircond ofis sejuk jer
tp aku g pasang kipas angin lagi...
so rasa sejuk nyaman jer mcm kat cameron ...hehehe
so pakai lah sweater..ok tak?
feeling2 bercuti dlm ofis...
hehehe
biar kepala hotak jem ngan bos sangap...


kerja memang tengah menimbun...
tp tak kuasa nak buat cepat2...
buat slow2...sbb baru nak mula jer...ada jer selingan kerja lain datang..
campur lak bos yang sangap...lagi lah...

hari ni suri cam biasa g tadika..
mcm takde perasaan...
mmg suri suka kot g tadika..
leh ada kawan utk main..
kat umah leh tgk kartun jer..
hehehe

p/s: semalam orang astro dah pasang 2nd dekoder kami..so semalam nyaman jer dok umah sambil2 tengok tv...takde dah nak berebut2 ngan suri yang 24 jam ngan kartun....

Rabu, 4 Januari 2012

Tak Nak Merokok


buat yang kawan2 yang ada talent...
dipersila lah join...
hehehe

 klik sini -Tak Nak Merokok-

story anak dara aku


punyer lah semalam satu hari aku kat ofis...asyik berdebar2 je pasal suri...
iyerlah...suri kan first day masuk tadika...
so mama nyer lah over dok pk bukan2 kan...
rupanya suri cool jer masuk tadika...

petang tepat 4.30 petang...cepat2 aku punch out...
mmg di hati nak ambik suri awal lah skit..
nak tgk reaksi dia...
tp suri relak jer ok...
aku dlm kete mmg dah siap2 botol susu dia..
iyerlah suri takleh nak minum susu kat tadika...
so aku prepare lah...

tgk2..relak je masuk kete..minum air mineral...
pahtu citer lah pasal dia main kat tadika...
citer pasal teacher dia ajar lukis lah...abc lah...
citer pasal makan donut lah...
yang paling best..dia citer dia kena pukul...

ini aku senyap..
pahtu aku tanyer suri..betul ke kena pukul..?
suri jawap..iyer..teacher pukul dahi ee...sambil tunjuk tepuk dahi dia...
aku senyap...dalam hati aku..abislah kalu dia takmo g school esok...
then sambil bebel2 ..aku dengar suri cakap...
ala ...teacher tu jahat pukul ee..teacher tu tak guna...
tergelak aku tengah bawak kete...
cepat2 aku tanyer..esok nak g school tak..
suri terus jawap...pergilah school...
selamat aku....

ko bayangkan..dari jalan semarak ke rumah aku di sri damansara...
suri tak henti2 citer pasal school dia...
ada je dia bebel...hehehe...
nasib anak aku tak buat hal...

tapi...
pagi ni suri buat hal...
liat nak bangun pagi..dahler aku masuk 7.30pg...
nampak nyer aku kena tukar shift ke 8pg lah jawap nyer...
sian pulak nak gerak suri awal2..ehhee...
jem pun jem lah...
buyut pun buyut lah...
asalkan suri happy g school...
hehehe...

secara rumusannya...setakat day 2..suri ok lagi peel nyer...
ntah esok lusa tak tahu..
harap2 berjalan dengan lancar...amin...

p/s: suri sebulan jer belajar di school then suri aku bercuti 3 bulan bersama-sama mama nyer ...cuti cuti pantang...hehehehe

Selasa, 3 Januari 2012

azam baru 2012


giler babas...
baru tingat pasal azam baru....
seriusly aku mmg takde azam...
myb sebab memikirkan diri yang dah 34 minggu...
so azam nyer mestilah cepat2 lah bersalin...dah dipermudahkan bersalin...amin...
yang lain2 aku serahkan pada pok den utk merealisasikan impian kami...(geli aku nak tulis)

azam tahun ni of course lah nak beli rumah...
thn lepas hampir2 nak ter'beli rumah...
tp tak jadi ...
harap2 tahun ni menjadi lah....
lagi pun anak pun nak masuk dua kan...
amin...

hari ni byk keje jugak ni..
tp buat bodo jer lah...
hati debar2 nak ambik suri petang ni...
debar2 dengan reaksi suri first day di school...
huhuhu...

kelam kelibut skit...


hari ni memang kelam kelibut skit aku ....
hari ni dah lah first day suri masuk tadika..
dan2 pulak hari ni kena antor pok den g keje coz tayar moto dia pancit...
memang kelam kelibut...

citer pasal suri..
mmg aku tak snap apa2 lagi gambar suri bertadika...
tak sempat ok...
tadi pun suri masuk kelas pun dah kul 9pg...
cik suri pun mamai2 sbb suri tidur dlm kete pagi tadi...
muka suri ok je masuk tadika..
tp bila nampak kwn2 dia menangis...
suri lak cuak...
bukan suri yang cuak..aku pun cuak...hahaha

so aku dah citer skit kat cikgu dia...
iyelah..cik suri ni ada peel ...
kalu nak 'yak' kena pakai pampers...
harap2 suri leh biasakan diri dengan tandas tadika dia...

oh ye..aku daftar suri kat tadika felda sebelah ofis aku je ni...
senang aku antor n ambik dia..
n senang kalu ada emergency...

tadi pun cikgu suri 'halau' aku balik..
ikutkan aku nak jer tunggu situ...hehhee...

klah..harap2...suri ok di tadika...
tak sabar nak ambik suri 4.30 ptg ni...
mesti suri akan citer2 kat aku pasal tadika dia tu...

p/s: wei...terasa aku dah tua bila anak masuk tadika..hehehe

taip je apa saja

nuffnang

Pengikut