nuffnang

my nuffnang

visitor 2011

Selasa, 28 Februari 2012

Darin dah 2 minggu


pejam celik pejam celik..
Darin dah umur 2 minggu dah...
n maknanya aku dah 2 minggu berpantang...

so far bab makan pantang ni aku takdelah cerewet pun..
bedal je apa yg ma aku masakkan utk aku...
tp aku lebih suka minum milo cecah biskut or roti..
itu je yg aku sedap telan..
lebih2 kalau milo panas meletup...

lepas 5 hari beranak...
ada jugak aku g timbang kt klinik
kebetulan misi yang datang umah cakap..si darin ada kuning..
so bertapak aku klinik ...
darin ada kuning 178...
apa lagi aku ambik kesempatan lah timbang...
baru turun 8kg...
tp syukur jugak lah..turun lah skit kan...
huhuhu...

disebabkan darin ada kuning 178...
tambah2 kalu kuning 200 ke atas kena masuk spital...
maknanya..makin kuat lah aku bagi breastfeeding ke darin...
bila bagi bf...aku cuma dahaga jer..makan jadi takmo...

then g klinik lagi...
check kuning jadi 170 jer..turun skit..
so darin kena g klinik lagi..
makin lah aku berjaga bab makan..no lada hitam dlm makanan...
nasi ngan ikan panggang semata2...

nasib kali ketiga g klinik..
kuning darin jadi 153..so discharge...
baru aku lega...

now...pusat darin pun dah luruh...
lagi lah lega...
lagi senang skit nak mandikan darin
since ma aku pun dah start kerja kan..
so aku urus sendirilah..si darin n si suri...
lagi aku tak rasa nak makan..asyik2 dahaga jer...
huhuhu

bila ma aku dah start kerja ni..
aku jadi feel nak balik kl jer..
myb lepas 7 mac ni..aku balik lah kl...
hehehe...
aku berpantang umah sendiri pulak lah kot...
senang skit nak urus si suri yang kuat main skrang...

ermm itulah je nak citer...

p/s: tengah berperang ngan suri..suri ni betul2 buat aku naik darah jer..geram2...

Ahad, 26 Februari 2012

kakak suri yang semakin nakal


ini budak yang sudah menjadi kakak
mak aiii...semakin nakal dan semakin manja..
adik tak nangis ..kakak lah over menangis..
sabar je lah..

p/s: bila laki aku sms tanyer..."budak2 buat apa?" rasa kekok lah bila sebut budak2...baru 2 orang..tp rasa cam nak pitam je ...

Khamis, 23 Februari 2012

duduk rumah je


hoyerrrrrrrrr...
hari ni gaji...
walaupun tak keje sebulan..(cuti berpantang)
still dpt gaji..alhamdulillah...

berpantang ada hari yang ke 9...
meaning cik darin kita pun dah usia 9 hari kan...
so far cik darin kita ni behave sesangat..
malam pun cuma bangun pukul 3 pagi.. 
then lepas dah siap nenen n berak...
tidur balik..syukur2...

cik suri/????hahaha...
ini pening skit...
cik suri sekarang dah mmg kurang dengar kata dah...
meaning nyer ...semakin degil n semakin manja...
bertukar lak..adik tak nangis..kakak lak nangis..
takpe2..bagi chance selagi dok kampung...
balik kl nnti akan ku tukar behaviour cik suri nnti..
hehehe...

aku lak..mmg tak ambik ubat apa2 pun...
cuma ambik berurut n bertungku jer..
first day bertungku..mmg berat giler perut aku ni..
sakit je nak berjalan..
tp bila dah 3 hari berturut2 bertungku..
skrang dah ok..
dah leh jalan2...luka di bawah pun semakin ok...hehehe

ermmm..kali ni citer tanpa gambar yek..
sebab malas nak cari kamera bagai..hehehe
byeeeeeeeeee....

p/s: tak sabar nak tunggu abis pantang..rasa nak g soping baju keje n baju darin je rasa...duit?tarak lagi..hahahahaha

Selasa, 21 Februari 2012

Darin Safiya Samsudin


hehehe...
tetiba ambik gambar anak dara no 2..nampak tembam sgt2..
actually takde lah tembam pun.. 
hehhe..kuar pun 3.28kg...
suri dulu 3.5kg...

nama adik suri ni...Darin Safiya bt Samsudin
makna Darin tu adalah bunga...
dan Safiya tu adalah virtuous girl..(perempuan yg baik terpuji) salah info...hehhehe
gitulah nama adik suri...

p/s: suri pun maknanya bunga..so papa den dikelilingi bunga2 jer lah...hehehe 
p/s: dah kena tukar nama blog aku ni..sbb dah ada dua bunga...hehehe

Khamis, 16 Februari 2012

citer-citer lepas bersalin


oh memang takde kemampuan lagi nak citer pasal dalam labour room tu.....
nak kata trauma tu..takdelah sangat..
tp dua hari ni asyik tingat jer time beranak...

yes..memang penat sgt...
iyelah..dah lama takde anak kecik..
rasa kekok pun ada..lebih2 bila nak mandikan n nak menyusukan...
sbb suri ..buat jer susu ..n suri sendiri minum dah besar kan..
tp bila ada bby kecik lain skit...

utk hari ketiga ni...mmg ada bagi adik suri bf...
tp mana lah kuar lagi...
so mmg aku dah bagi susu formula dah..
hehehe..konon2 nak bagi fullbf kan..
sabar2..nnti aku bagi yek..
sbb esok pagi baru nak mengurut2 kan b aku ni hah...
skrang mmg bagi nyonyot je lah kat adik suri..
sbb ada kolostrum tu kan...
kolostrum tu kan penting... 
so far adik suri ni takde memilih sgt...
aku bagi b aku pun dia nyonyot..
bagi susu formula pun dia nyonyot...hehehe

bila dpt anak kedua ni..rasa tenang lah skit...
sbb adik suri ni takde peel sgt...
tp tak taulah in future kan..
kerja adik suri..tidur...susu ...berak...tidur...
itu je routine dia...

malam pun setakat ni bangun sekali je..
itu pun pukul 3 pagi...masa tu dia minum susu...berak..
aku tukar pampers...then dia minum susu balik..
dia tidur dr kul 5 pagi sampai lah kul 10 pagi...
agaknya masa pregnant kali ni aku kuat tidur kot..
hehehe...

eh panjang lebar lak membebel malam ni
ni sbb aku baru je bertungku..
ala bertungku elektrik tu jer..
senang gelek g mana2..hehehe...
sambil2 fb..sambil2 tgk blog...sambil2 tgk adik suri...

p/s: citer dalam kain (labour room) nnti2 aku update yek..takde kekuatan lagi nak bercerita bagai...muahhh

adik suri



adik suri...

14 feb 2012
3pm
3.28kg...

Ahad, 12 Februari 2012

aktiviti bila nak menunggu due bersalin


hari ni dah 12 februari dah...
tapi tanda2 nak bersalin tu mcm dah ada...
dari pagi mmg sakit pinggang jer...
baby lak mengeras jer...
tp tulah selagi tak rasa sakit sambil menangis...
or kuar air ketuban or kuar darah..
mmg tak jejak ke hospital lah aku...

aktiviti di rumah/kampung????
tak buat apa ok...
keje aku dok membasuh baju2 baby jer...
yang beli sume dah basuh...
yang makcik2 aku bagi pun aku dah basuh...
cloth diaper 5 keping pun dah prewash siap2...
itu je keje aku buat...
yang lain?

yang lain aku makan..main facebookk..tgk tv...layan suri 
masak ke apa ke..mmg tak buat lah...
sume ma aku buat..jahat kan aku...
taklah..mmg aku tak larat...
nak basuh pinggan pun berlagu berdiri lama...

sebelum2 ni rasa sakit celah kangkang...tp sebelah jer..
hari ni aku rasa sakit celah kangkang..tp dah dua2 belah dah...
agaknya bby ni tgh semangat nak kuar kot...
kalu kuar hari ni pun ok gak kan..
tarikh pun cantik..(berangan lagi)

ermm...oklah...
itu jer nak citer...

p/s: rindu pulak kat pokden yang dok kl sorang2 tu....

Jumaat, 10 Februari 2012

bila suri jatuh


eh..tak beranak lagi kan aku ni...
rasa mcm lama je nak tunggu beranak ....
lagi 6 hari due aku dah...
hehehe....

giler boring jugak dok kampung ni...
iyelah celik mata...sume orang g keje..
tinggal aku dua beranak...
nasib ada abah aku..dia keje malam..
dia lah merajin membeli breakfast utk anak n cucu dia ni hah...

mcm rutin biasa..
bangun pagi..celik je...suri dah sibuk suruh aku mandikan dia
aku jer yg memperlambatkan...
iyerlah..anak dara aku tu..kalu dah siap mandi bagai..
mmg dia akan kuar main sampai tak ingat umah lah...
so pagi2 aku paksa dia makan dulu...
makan kenyang2...minum susu kenyang2..
baru mandi..n baru lepas pergi main

tapi nasib suri kurang baik hari ni...
baru nak kuar menapak bermain..dah jatuh...
hehehe..jahat nya..siap gelak lagi..
so tak jadi lah kuar main..
hehehe


ini muka budak yang baru jatuh...
siap nangis...tapi takde maknanya aku nak ambik suri 
nangis...muka dok umah lah jawapnyer...hehehe


inilah lukanya...
besar lah jugak utk budak bandar mcm suri ni..
kalau budak kampung..relaks jer...
rumah ma aku ni..kat depan umah memang under construction..
so banyak lah batu2..itu yang suri jatuh tu...
pakai lah selipar wedges barbie...
hehehe..so faham2 je lah...


natijahnyer..dok lah umah layan mickey mouse je...
hehehe...
luka2 pun..abis susu sebotol...abis jugak biskut lemak aku 2 keping...
hehehe

p/s: mood nak beranak..tp belum rasa kontraksi lagi..hehehe

Khamis, 9 Februari 2012

gedik2 kakak suri di kampung meneman mama


anak dara aku ni dah 4 thn rupanya..
beso panjang dah skrang..
otak lak makin bergeliga...
skrang mmg mood nak merajuk n nak merengek je keje nya
iyelah...suri kan bakal nak dpt adik..


gedik2 dalam rumah nenek...


langsir nenek pun jadi mangsa kegedikan suri


baju polkadot ...hadiah dari nenek..


perangai giler2 mmg tak abis2..
ada jer karenahnya...

p/s: semalam chek up...tetiba adik suri tunjuk anunyer...hehehe..so dengan izinNya, insyaallah...myb suri dapat adik gegirl...hehehe...kempunan papa nak dpt baby boy..tapi papa excited je nak dpt gegirl siap dah ada nama pun...

Rabu, 8 Februari 2012

bila suri di kampung


meh nak citer skit pasal suri dok kampung...
ini budak mmg jadi real budak kampung lah...
mmg tabik spring...bila budak bandar balik kampung...
hehehe


muka budak bandar dok kat pintu umah nenek nyer...
ini betul2 baru bangun tidur...


see..dengan baju tidur lagi...


tengah merengek mintak izin nak g umah makteh aku...
aku cakap..sila mandi dulu


umah yang suri aim nak pergi adalah umah kiri korang...
hehehe...
dr kiri..umah makteh aku, tengah ...umah mak anjang aku....tepi sekali umah nenek aku...
so bila dok dekat2 gni...
mmg seronok lah suri kan...

p/s: so dapat bayangkan betapa seronok suri dok kampung kan

Isnin, 6 Februari 2012

merajuk je keje....


dekat2 nak due ni kan..
anak dara aku sorang ni asyik nak merajuk je kejenya...
skrang makin tak dengar kata
apa aku cakap..mmg di ignore jer...
sakit hati...


agaknya suri tau tak lama lagi adik dia nak kuar...
itu peel nyer semacam kan..
tengok muka tu..
muka tak puas hati jer


nasib baik ada pakngah n paksu yer..
ada jugak nak bermanja ye suri...



gini lah keadaanya kalu dah merajuk..
itu gaya merajuk..lepas tu meraung menangis...
suri...suri...

p/s: semalam pergi soping barang baby pun suri dah mengamuk2...
sabar jer lah

Ahad, 5 Februari 2012

checklist beg baby ke hospital


bila dah nak masuk week 39....
baru settle beg utk adik suri ni...
iyerlah...penting ni utk bawak ke hospital...
kan tetiba terberanak..at least dah prepare sume kan...


ini lah rupa beg nyer...
pok den yang belikan...
warna pun 50/50...lelaki boleh..gegirl pun boleh..
adik suri nnti kan surprise...
hehehe


rupa di dalam beg...

checklist: 

1. baju - 4 pasang
2. sarung kaki - 3 pasang
3. sarung tangan - 3 pasang
4. topi - 2 helai
5. kain lampin - 2 helai
6. selimut - sehelai
7. pampers pet pet - 6 keping
8. set mandian dan minyak baby
9. barut - 2 helai
10. wipes - satu pek

p/s: beg adik suri dah..beg mama suri belum prepare ni...hehehe
p/s: selamat maulidur rasul ...

Sabtu, 4 Februari 2012

@ beserah....secara alami


hati gumbira sebab selamat sampai di rumah ma aku di beserah...
iyerlah..aku kan plan nak beranak n berpantang di beserah kali ni..

dok lepak kampung memang best....
tiba2 lak pok den balik kelantan ada hal...
so aku dua beranak ditinggal kan di beserah...
suri? lagi lah seronok balik beserah..
makcik2 pakcik2 dia ramai sini...
mmg berseronok lah main satu hari....

pagi2 suri dah mandi sibuk nak g rumah pakcik dia..
pakcik suri tu tua setahun jer dari suri...hehehe
memang lah seronok kan...

klah nak..aku nak surfing pasal susu ibu n cloth diaper ni...
plan nak membesarkan adik suri ni secara alami...
insyaallah....

p/s: breastpump dah ada....tq puan dana...tengah nak survey cloth diaper lak...ehheheh

taip je apa saja

nuffnang

Pengikut