nuffnang

my nuffnang

visitor 2011

Khamis, 31 Mei 2012

GM plaza kl


aku g gm plaza ni seminggu lepas kot ngan puan dana kter tu...
cari tuala anak2 jer..
dpt ler setengah dozen rm28..
bolehlah..bt pakai gilir2..
mama nyer kan terlebih 'rajin'

sambil2 beli lah ni utk ma
dah pos bukan main lama..
semalam baru dpt..
hehehe

Rabu, 30 Mei 2012

citer lama - Hari guru


eeeeeeeee...sejuk ni..
kl hujan2 
rasa nak tido pun ada...

nak ilang kan rasa tido ni..
aku godek2 lah entry2 lama..
rupanya ada satu entry lupa nak update..
moh layan ok...


ini adalah tahun pertama aku n suri nak menyambut hari guru...
hehehe..gile kentang nak sambut..
alkisahnya hari jumaat 18 mei...ada hari guru di tadika suri..
dpt lah memo...
tadika mintak sepiring kuih dr parents..
aku lak tgh demam teruk tonsil sumer..
nasib ma aku dtg..aku suruh ma aku goreng nugget dua peke..
selamat lah sebekas beso bagi teacher suri..
gambar atas tu..seisi membungkus hadiah..
hehehe


budak yang semakin hari semakin pening perangai nyer..
lambat skit...merajuk..
tak mo layan dia..merajuk..
tak bagi apa dia nak ..merajuk
geli mak tau..


kan aku ada cakap..time ni aku demam teruk..
so aku serah segalanya pada pok den..
aku mintak pok den beli mug 5 biji n pembalut hadiah
tp dia beli rabbit apa ntah..seketul..
last2 suruh adik aku beli..
adik aku pun satu..dibeli nyer jugak 3 ketul..
so 3 ketul jer lah mug ...


ini lagi satu..
puas bertungku lumus membungkus hadiah..
tiba2 aku perasan 'merry christmas' kat pembalut hadiah tu..
sengal betul pok den kan..
tak tgk betul2..
nasib lah ko teacher2..


budak ni tekun jer menengok..


tp tgk2 pun..ada gak suri belek2..
last2 terkena bucu kertas..


sian suri..
tapi takpe..
kerana teacher..
suri luka skit
kerana teacher..
mama n pok den sengkang mata balut hadiah..
huhuhu

p/s: rindu kat cikgu2 ai...ai dulu2 nakal ya ampun...sory yek cikgu..nak wat camnr....mmg spesis tak dgr kata...


Selasa, 29 Mei 2012

rutin hari aku


sejak aku melahirkan si darin safiya ni..
mmg aku bagi full breastfeed kat darin..
eh betul ke?
tipu2 skit adalah..
adalah 4oz masuk susu formula kat darin..
itu pun emergency sbb takdok susu awal2 lepas bersalin kan..

tp selepas seminggu gitu...aku dah jd full bf okk...
aku harung lah suka duka bagi bf ni..
mmg susah tau..
tgh2 malam terduduk2 aku bagi darin menyusu..
ini gara2 niat aku utk full bf ...
alhamdulillah..
aku berjaya menyempurnakan niat aku tu...
n semalam timbang darin dah berat 7.4kg..
syukur2..

so skrang rutin mak hari2 adalah mengepam..
kalu tak mengepam mcm tak lengkap hari mak tau..
layan..


port mengepam di ofis adalah di surau..
so aku mengepam time org tak solat lah..
rutin aku adalah b4 11 pagi..
n ptg lah b4 4.30 ptg..
kalu rajin...10.00 pg...12 tenghari...n 3 ptg...
tp byk malas..so dua kali je mengepam di ofis..
selebihnya aku mengepam di rumah...


peneman di surau ketika mengepam..
air milo ni kadang2 jer..byk air suam je jadi peneman..


beg azimat aku...
syg tau beg ni..


pam yg aku kelek tiap2 hari g keje..
ingat nak cari satu lagi pam..
so leh lah tinggal satu pam kat ofis kan..


outcome nyer...sekali mengepam dpt gaklah 7oz..
kdg2 8oz...
so kalau 2 x 7oz =14 oz (ini kat ofis saja)
kat umah lak..
2 x 7oz =14 oz...
satu hari dpt 24oz lah..
syukur2..
alhamdulillah..

p/s: moga2 usaha murni aku diteruskan sampailah darin umur 2 thn..insyaallah..


jualan murah body shop


morning2..
hari ni betis mak kejang jer..
boleh lak time cuti2 skolah gni..
jem teruk kat jelatek..

klah..nak citer pasal soping kat body shop tu..
ala puan dana kte dah upload pun dlm blog dia..
kira aku lambat lah sehari..
hehehe

actually nak meneman puan dana jer g beli brg kat body shop..
tapi...
aku lak yg terover beli..
sebenarnya aku tgh mengumpul kembali aku nyer set make up..
aku ni takde lak bermake up sgt..
nak simple..
tp once dah make up jadi over lah pulak..
mak kan mata bolat..
itu bila pakai eyeshadow mcm nak g wat show menari jer..
hehehe

meh layan..


mulut tengah bebel sebenarnya ni..
aku mengantuk...
pastu budak body shop tu lak nak mengetest warna kat mata aku..
jadilah sebelah coklat n pink/purple metalik tu..
hehehe


disebabkan tgh pakai baju purple gitu..
so aku suruh lah budak body shop tu eyeshadow kan mak warna purple tu..
kelas mak kan..bila dah makan..tak pandang kiri kanan dah..
nasib mak baca bismillah...

balik umah..pok den cakap mak buang tabiat dgn warna purple tu..
ahh ..mak tak kisah pun..
hehehe..

malam tu ada borak2 ngan pok den..

pok den: yang..body shop tengah sales tu..budak2 ofis pakat g beli belaka..
aku: iye ke?
pok den : tak g beli ke?
aku : hehehehe (kuar tanduk siap doh)

p/s: tak tau bini dia dah menapak dulu beli make up..mak beli eyeshadow 2 uuuuuuuu

Isnin, 28 Mei 2012

kutu beras


morning2...
pagi2 ni pun dah kelam kelibut..
nasib baik jalan lenggang..
kalu tak..
punch card merah lah gua..
hehehe

meh nak citer pasal kutu beras ni...
actually benda alah ni melekat kat beg susu darin..
sekali jmp..aku ok lagi..
tp kalu dah tiap2 hari aku jmp n kena cuci beg ni..
aku berangin lah skit...


ini rupanya kutu beras tu..
takde bau apa pun
tapi suka sembunyi...
abis sume kelepet beg aku selongkar..


see...
ini membuat kan aku was2 tahap kebersihan pengasuh darin
hehehe..mengada2 aku ni kan..
baru kutu beras jer pun..


mmg banyak..
setelah aku bagitau kat pengasuh darin..
rupanya dia  park beg susu darin dekat ngan tabung beras dia..
so kutu beras ni lak terbau2 kelembapan dan kenikmatan susu perah aku..
pakat2 melepak kat beg darin tu...
hehehe

p/s: takde pe pun...tak jejas apapun..cumaaaaaaaaaaaaaaa...takut lah kalu pengasuh darin terleka...nnti kutu beras ni masuk dlm susu anak aku lak..huhuhu

p/s: mak pakai korset uuuuuuuuuuuuu....rasa kerampingan mak terserlah dah skrang...



Sabtu, 26 Mei 2012

sabtu boring


cuti sabtu tak g mana2 pun...
mmg dok umah jer 
kemas dapur...basuh kain...menetek darin..
itu je keje...

aku lak idung mmg problem skit..
ini kes orang renovate rumah ler..
dah dkt 2  bulan asyik renovate..
tp tak siap2...
yg best part is..pek simen diorang tak tutup..
so free2 je habuk simen bertandang umah aku...

skrang kat umah dah mengamalkan konsep tutup dah
sume pintu tingkap ditutup...
baju2 sume pun disidai kat bilik no 2..
kalu sidai kat balkoni kt dapur..
alamat nyer penuh lah habuk simen kat baju2 tu..
huhuhu

ermm...apa lagi nak citer yek...
aku tgh slow2 belajar bisnes ni..
doa2 kan aku yek..
amin

p/s: boring..itu pasal menaip entry ni..

Jumaat, 25 Mei 2012

papa suri n darin


papa yang bangga ada dua orang anak dara...
siaplah papa.kalau satu hari nnti anak2 dara mintak handbag branded nnti..
pengsan..

Khamis, 24 Mei 2012

selipar baru mama


salam pagi khamis sumer..
giler babas pagi ni...
terbabas bangun pagi..
hari2 bangun 5.30 pagi...
hari ni bangun 6.15 pagi...
almaklumlah dah cukup 100 hari..
hhehehe

semalam kan gaji..
so cepat2 pergi beli selipar tau..
selipar mak dah abis kong...
huhuhu


alkisah nak beli vinci...
tp pattern yg aku nak sume takde saiz aku...
so aku beralih arah ke summit ni..
rembat lah sepasang..



rupanya kaki ku..
tak semengah kan..
korang abaikan kaki satu lagi tu..
sibuk jer orang nak ambik gambar...
ni kaki puan dana lah ni..


ini pun selipar baru..
tp selipar 'jamban' baru..
hahaha




Rabu, 23 Mei 2012

Darin Safiya



ini budak dah 3 bulan lebih...
adui..kejap je rasa..
dah beso anak mama sorang ni...

darin / adik

berat dah 6.8kg...
tak meniarap pun lagi..berat..
suka bercakap ngan orang..
suka gelak2 sorang2..hehehe
dulu berak 5 hari sekali..
skrang berak 3x sehari..
stil breatfeed...
dulu pakai botol mam..skrang dah tukar botol jenama bebe...(murah ..jimat mak)
susu minum 3oz jer
pampers dah beli size M...tp asyik merah..myb kena tukar balik ke S
skrang dah pandai suruh orang dukung...
suara still tak kuat even menangis..
sebelum menangis..confirm cebik bibir dulu (giler manja)...
suka tgk tv dlm bouncer dia..
umah ada dua tv..tp yg pelik darin tau mana satu tv citer kartun sbb darin tgk yg ada citer kartun jer... (darin suka kartun lah tu)

itu jer kot progress si darin...
progress lain2 coming soon...
yang penting baju raya dah kena start beli dah..hehehe

Selasa, 22 Mei 2012

suri sudah 4 tahun


pejam celik kan..
dah 4 tahun umur suri ni...
kejap je masa berlalu...
dah dapat adik pun...

mmg thn ni takde celebrate besday suri kat mana2 pun..
kebetulan nenek n paksu ada di kl..
so sambut kt umah jer..

meh layan..


happy besday sayang..
suri di umur 4 tahun mmg agak manja skit..
sume benda nak kena dgr cakap dia..
well..bebudak kan..
slow2 kasi ajar..


papa nyala kan lilin..
janji papa..tahun dpn buat party bersama2 adik darin


budak happy..
masa ni mama baru2 je baik demam..



potong kek pun lemah lembut..
dulu suri ni mcm kasar skit..
tp skrang dah kurang kasar tu..
byk lemah lembut...
lemah mak..


anak papa..
ala2..dua2 anak dara pun anak papa pun..
anak mama? next..hehehhe

Ahad, 20 Mei 2012

kelate menang


tahniah2 kelate..
menang jugak akhirnya
walaupun penalti kan...
meh layan
dua orang penyokong fanatik kelate sesat dlm umah aku..
sapa lagi pok den n adik bongsu aku
hahaha


see...mmg fanatik kan..
abis sume merah putih..


my pok den...
papa suri n darin...


inilah adik bongsu aku..
dia sorang je lahir d kelate..
so of course lah dia sokong kelate...
scarf rambut pun merah ok..
hehehe

p/s: nasib menang ..kalu tak menang mmg i boo lah dpn pintu semalam..hahaha


Rabu, 16 Mei 2012

demam


adui..
baru semangat nak keje semalam..
dan2 aku lak demam mengejut..
g klinik suhu 38.9 dah...
terus kena inject kat buntut...

sebenarnya balikkeje semalam ok lagi..
tp dlm kul 8 gitu..
aku rasa pinar2 je biji mata...
pahtu masa nak mandi tu..
tiba2 aku mengeletar satu badan...
kesejukan ...
gigi siap berketap2..
huhhuhu...

kira darin dah sehat dr demam..
ni turn aku ngan suri lak..
adui..seksa tau...
demam2 ni leh breastfeed jer kan?
huhuhu...

hari ni ada kursus di jupem..
rugi satu hari...hhuhuhu..

klah...doa2 lah aku cepat sembuh yek.
sbb bila aku sakit..
abis sume tergendala..
dah lah suri nak exam minggu dpn..

p/s : hari isnin hari tu terdetik d hati nak suruh ma dtg kl jaga darin..nasib aku baik..sbb aku yg demam..at least ma leh tgk2 darin...
p/s : adui suri ni dah culas makan ubat...pengsan mak...
p/s: esok besday suri..tp aku tak sambut pe2 pun..
p/s :jumaat ada teacher's day..aku lak excited..mintak2 suri sehat dah..

Isnin, 14 Mei 2012

warna pe?


aku rasa sume dah mencari tema utk raya tahun ni kan..
tp aku belum...
nak tema pe yek?
aduiiiiiiiii....

ingat nak bt pink..hahahha..
tp papa den nak wat warna pe?
itam ngan pink sesuai kan..
hehehe...

misi akan diteruskan...
of course ke nagoya...

jom dana kte ke nagoya lagi...

p/s: pagi nak ke klinik lagi...ada citer sedih..tp sume salah aku..nnti aku citer slow2 yek..kena ambik masa utk bercerita......huhuhu

Ahad, 13 Mei 2012

lapar sokmo


tetiba boring malam ni..
pok den keje...suri tido..darin tido..
adui..nak wat keje umah malas gile...

rasa nak iron baju utk seminggu..
tp tak buat2 pun lagi..
tengok mentor6..tp sume tak best..
aku cuma tunggu mentor 6 kalu ada si caroline tu...
budak tu suara power...

eh nak bebel lagi...
hari ni satu hari dok umah..
giler hari ahad satu hari dok umah..
dah macam berpantang je rasa.
ni gara2 pok den keje lah...
ntah apa2 hari ahad pun nak keje kan...

nak update skit pasal darin...
darin demam dari hari khamis..
so far demam dah kebah...
mcm dah ok skit..
tp ada lagi yg tak ok..
itu hanya2 orang tertentu je tau...
uhuk2...

hah..tajuk lapar kan..
hari ni aku breakfast nasi dagang n roti canai..
then terus kelaparan..
tgh tunggu pok den bawak balik nasi daging merah...
hahahaa

p/s: esok pagi nak g ke klinik utk check darin...myb cuti lah esok..aku ni kelam kelibut skit sejak ada anak 2..huhuhu...oh lupa ..jumaat hari check darin dah 6.8kg...

demam dan cirit birit


si comel mama ni sedang demam dan cirit birit..
moga cepat sembuh yer sayang...

Jumaat, 11 Mei 2012

yess...akhirnya sampai jugak...



dah lama aku ternanti2 benda alah ni...
takleh tido aku selepas mencuba nyer sekali..
akhirnya dpt jugak..
tq ena

p/s: lemak2 terburai ke bawah dah ni...cari menda ni utk menampung nyer cantik2...hehehhe
misi utk mengecil bermula...hahahaha


Khamis, 10 Mei 2012

tudung bintang malam by Miss Dana


akhirnya dapat gak aku memiliki tudung cantik ni...
berseri2 aku memakai pink hari ni
eh..angkat bakul sendiri lak..
lalalalala

p/s: hari ni kurang skit kelam kelibut pagi2..tp si suri still nangis2 bila nampak school dia..hahaha..

Rabu, 9 Mei 2012

mama masuk ofis dah





muka masuk ofis..
mata merah tak cukup tido..
kening berterabur..
muka kurang bulat dah..eheheh

p/s: dah dua hari aku g keje..tp dalam keadaan kelam kelibut...rasa xcukup dah 24 jam tu..
p/s: darin antor ke rumah pengasuh baru..uci (pengasuh lama suri) tak larat doh nak jaga...huhuhu..so far ok jer...
p/s: badan dah mengecil..tp lemak daging takmo mengecil...menyampah..

Khamis, 3 Mei 2012

cerita pendek suri


sebenarnya..
ni cerita dah lama..
dalam 2 minggu lepas kot..

kakak suri ni kan memerap je dlm umah..
ikut sekali mama dia cuti bersalin kan..
so byk lah wishlist suri kalu bab berjalan2 ni..
jadi ni salah satu wishlist suri.
nak main kete kat uptwon damansara..
huhuhu


muka budak happy leh drive kete pink..
tp papa den jugak yang control nyer..


kira setiap kali dtg sini..
suri akan main kete or motor kat situ..
uptown ni ok skit space dia..
beso...cuma tak tahan suara2 orang berkaraoke jer lah..


darin lak baru abis pantang kan..
so mmg tido jer lah dlm stroller tu...

itulah cerita pendek kakak suri..

p/s: eh ada lagi wishlist suri ni..adoi..pening kepala mama n papa nak penuhi...


taip je apa saja

nuffnang

Pengikut