nuffnang

my nuffnang

visitor 2011

Rabu, 16 Februari 2011

lo'ceng or sate ikan


oh ini makanan kalau pure memang dari siam kot..
and of course tempias kat kelantan dulu..
so first2 kenal sate ikan ni adalah dari kelantan..
aku masa skolah rendah zainab 1 di kota bahru dulu2..
memang selalu je kejar pakcik jual sate ikan ni..
tp di kelantan ..dipanggil lo'ceng..
tak reti nak tulis pronouns dia..
so paham2 je lah


since dah kawen ngan orang kelantanese ni..
balik kelantan memang cari..
even di kl..selalu cari kat pasar malam sri gombak..
rupanya lo'ceng ni feveret laki aku..
now..feveret cik suri lak..
atas tu gambar cik suri selepas mengamuk..
asyik badmood je masa kat rantau panjang hari tu..
last2 rasuah dengan lo'ceng
terus senyap..


lo'ceng makcik ni memang terbaek..
kalau makan di pasar mlm sri gombak...memang penuh ngan kanji..
but kat situ memang pure..
lebih2 lagi batang pencucuk tu diperbuat daripada buluh..
kalau kt pasar mlm sri gombak...mcm pakai recyle lidi je..
hehehe


selain lo'ceng / sate ikan tu..ada jugak jual sosej..tauhu,
but lain2 memang tak makan lah..lo'ceng je..
itupun papa den beli RM10
RM 5 utk kuah manis n RM5 utk kuah pedas..
terbantut jap nak soping..


khusyuk anak dara aku ni kalau jumpa lo'ceng..
tgk siap pegang plastik sendiri..
marah kalau aku cakap nak tlg pegang..


see..pujuk2 baru nak bg plastik tu..
actually aku nak rasa lo'ceng kuah manis dia tu je..
hehee..taktik lapuk mak pak..


muka mengunyah lo'ceng..
iyelah diperbuat daripada ikan..
n cik suri ni memang hantu ikan..
if makan ayam even kfc pun..
dia aku muntahkan ayam2 lepas dah kunyah2..
anak dara aku ni eksyen je nak g makan mcd or kfc..
sebenarnya tak makan pun ayam..
nak mainan je..


berbatang2 cik suri ni makan..
tgk beg plastik itam belakang tu..
itu beg plastik soping suri tu..
dua bantal mickey mouse..
bila papa dia tanya nak yg mana satu..(suruh pilih)
dia cakap ...'ee nak dua2..'...geram aku..

p/s: masa g rantau panjang tu..rp tu baru lepas hujan..n becak2..si anak dara aku ni..(iyelah orang kl lah katakan) asyik bebel..'mama, bacah ciper babi ee..., kita beli baru lah..kotor ee nanak pakai"..menyampah je ayat..(mama, basah selipar barbie ee, kita beli baru lah..kotor ee tak nak pakai)...huhuhu

2 ulasan:

☆ lieya latif ☆ berkata...

kelas anak dare ko emy......siap geli2 tak mo pakai selipar basah hihihihi....same laa cam anak aku...demand hihihihi

makin tembam aku tgk suri nie...geram aku dibuatnye tgk lengan die tu.....sonok kan anak suke mkn...anak2 aku suke mkn tapi badan gitu jugak kooooo...tak naik2.....

norhidana berkata...

amboi.... tak hengat ko mkn sate ikan tuh... tp mmg peminat setia ikan lah suri nih, aku setuju ngn lieya mmg nampak mkin berisi suri, tak larat la auntie nk dokong nnti kalu jumpa...

amboi2... sliper bsh beli baru yek, kalu kite mi... haram nk dibelikan

taip je apa saja

nuffnang

Pengikut