nuffnang

my nuffnang

visitor 2011

Isnin, 20 Januari 2014

kakak kena chicken pox


assalamualaikum...
very gud morning ...

hari ni macam lemau skit..
mama pun takde mood ni...
kakak suri kena chicken pox lah pulak
lagi 2 hari nak ke langkawi...kakak pulak kena chicken pox...
holiday ni dah lama rancang...
3 bulan lepas okkk..
so kakak mmg teruja sgt2..
n holiday ni pun atuk yg fully sponsor...
n kami ni pun mmg menjaga dua beradik ni supaya jangan demam/sakit..
tp apa kan daya..
kter merancang jer ..

so far...aku detect chicken pox kakak ni semalam..
nampak mcm biji2...
n kakak pun asyik cakap gatal...

kalau ikutkan...nak tunggu pagi ni baru g klinik serena tu..
tp mama n papa dah takleh nak tunggu esok..
so g klinik kanak2 SD jer..itupun pakar jugak


doc sendiri detect yang ni mmg chicken pox...
nasib baik kakak pernah ambik dos chicken pox masa cucuk2 bulan2 dulu...
so kebarangkalian nak kena mmg kurang..
tp dah nak kena jugak kan...
so far...yang kuar ni pun skit2 jer...
plus semalam doc bagi antivirus..
mengikut teori doc nyer myb dalam 5 hari akan ilang..
n chicken pox tu pun luka xkan dalam..
means kedalaman parut tu kurang lah..
n chicken pox yang kuar pun tak byk..
sbb dah on antivirus
fuhhh


demam pun tak lagi ni..
sbb semalam tgk chicken pox terus mama papa bawak g klinik...
yg naik pun takde lah berair..satu dua ketul jer berair..
but..kter tgk dulu hari ni mcm mana..
dah ler rabu dah nak naik flight g langkawi..
ayoooo


n bernasib baik sbb cikti (mak saudara) dia bercuti sem uitm..
so doklah ngan cikti kat umah..
selamat cuti rehat mama...

but2...
doc cakap...kebarangkalian darin utk kena chicken pox juga ada...
so skrang cuba asingkan tempat tido ..makan2..pakaian ...
n kebarangkalian darin nak kena adalah dalam masa 14 hari..
means time tu raya cina..n byk klinik pakar kanak2 tutup...
ho ho ho...
doc pesan..if darin naik chicken pox..cepat2 g klinik kanak2 or pakar terus utk cucuk antiviral...
ho ho ho...
moga2 darin safiya tak kena chicken pox...aminnn...

p/s: sgt takut bila anak2 sakit...selalu mintak ..biar kter jer yg sakit...


2 ulasan:

lieyalatif berkata...

LAAA kisahnye ke beb...tapi skrang mmg tgh musim ciken pok kot...dayyan pun kene tapi dayyan more to mizle la....

eh kalo nampak sgt kesan ciken pox tu hati2 tau takut naik flight nanti kene tahan....ko pandai2 le cover darin ke key....tapi rasenye kat malaysia punye sistem tak ketat sgt kot...kalo fly ke overse yg dieorg tak bg naik...

lizz berkata...

moga kakak suri cepat sembuh yek...memang chicken pox tu rasa gatai n miang...harap kakak dapat pi langkawi jugak ni...

taip je apa saja

nuffnang

Pengikut